В изкуството почти  никога нищо не е просто така“. Ван Гог

...
В изкуството почти  никога нищо не е просто така“. Ван Гог
Коментари Харесай

6 известни филмови сцени, които са директно повлияни от картини

В изкуството почти  в никакъв случай нищо не е „ просто по този начин “. Ван Гог е бил повлиян от Хокусай,  от Алекс Колвил и т.н. Големите създатели се учат и въздействат от други огромни създатели, а от време на време имат и предпочитание да създадат директна отпратка към нечие майсторство и по този начин да го почетат. Шест такива подиуми от филми, от съвсем дословни tableau vivant („ живи картини “) до тълкования, ви предлагам да разгледате:

„ Сънищата на Акира Курусава “ (1990), Акира Курусава/ „ Житни полета с гарвани “ (1890), Винсент Ван Гог

В „ Сънищата на Акира Курусава “, продуциран от Стивън Спилбърг, японският режисьор показва осем свои ярки сънища. Основната тематика в тях е връзката сред индивида и околната среда. Петият сън е „ Гарвани “ – в него студент от академията по изкуства се среща с, за да се разходи из неговите картини. Ван Гог му споделя, че има потребност да рисува допустимо най-вече, преди дневната светлина да угасне.

„ Житни полета с гарвани “ е последната картина на Ван Гог. Курусава, който през 1990-а е на 80 години, основава ясна метафора на своите артистични упоритости – след „ Сънищата “ снима още два кино лентата.



Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР